joi, 29 ianuarie 2009

Interdependenţa

Klaus Schwab, director executiv şi iniţiator al World Economic Forum, în Foreign Affairs, Ian./Feb. 2008, în articolul „Global Corporate Citizenship: Working With Governments and Civil Society”, exprima un punct de vedere demn de luat în vizor. El afirmă că azi asistăm la o descreştere a puterii statelor şi a creşterii continue a influenţei companiilor asupra comunităţilor, vieţilor, oamenilor şi mediului.
Altfel spus, pe măsură ce puterea statelor slăbeşte, sfera de influenţă a mediului de afaceri se lărgeşte. În aceste condiţii, concluzia lui Schwab sună cam aşa "companiile trebuie să se implice în problemele sociale globale. În acelaşi timp, trebuie să înţelegem că mediul de afaceri nu poate rezolva singur marile probleme globale cum ar fi sărăcia, slaba calitate a educaţiei şi a serviciilor de sănătate. Guvernele sunt primele responsabile pentru aceste servicii publice."
În acest sens, derularea unor practici de strategii de sustenabilitate nu poate fi pusă pe seama voluntariatului giganţilor economici, vinovaţi pentru compromiterea mediului sau a altor acţiuni degradante. Reglementarea unui astfel de comportament trebuie să existe la nivelul structurilor guvernamentale. Cel puţin, aşa ar trebui să se întâmple.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu